Silliä ei kannattaisi jättää vain kesäherkuksi ja joulupöytään. Uudet perunat ovat lyhytaikainen ilo ja joulu vain kerran vuodessa. Sillihän on hyvää ympäri vuoden!

Sillikaloja on valtava määrä. Se, mitä me silliksi kutsumme, on vain yksi monen heimon ja suvun alalajike. Silakka taas on silliheimon murtovesiin sopeutunut vähärasvaisempi lajike.

Sillejä valmistetaan elintarvikkeiksi pääosin kahdella tavalla: kypsentämällä ja marinoimalla.

Ensin mainitussa silli kuivasuolataan ensin ja siirretään sitten tynnyreihin kypsymään suola-sokeriliuokseen. Jos tehdään maustesilliä, lisätään kypsytysvaiheessa myös mausteseosta.

Varastointikypsytys kestää jopa 3-4 kuukautta, jona aikana silli läpimaustuu. Tynnyreitä myös hoidetaan ja käännellään varastoinnin aikana. Kypsennetty silli on kuin hyvä viini tai juusto, kellariluolissa mestarien tarkan valvonnan alla hiljalleen valmistuva herkku.

Ahti ja Vesta ovat tähän ryhmään kuuluvia, maultaan voimakkaita ja sopivia sillijäätelöön, sillikaviaariin, sillivoileiville, sillikiusaukseen… Ja tietysti uusien(kin) perunoiden kaveriksi.

Marinoitu silli (esimerkiksi Abba ja Boy) marinoidaan suola-etikkaliuoksessa kahdesta kolmeen viikkoa. Nämä ovat maultaan miedompia ja tölkissä joko paksussa kastikkeessa tai kirkkaassa mausteliemessä. Siis niitä, joissa kastikekin on ruokaa.

Silli myös tekee sinulle hyvää. Siinä on paljon suotuisia rasvahappoja (EPA ja DHA), D-vitamiinia ja muita rasvaliukoisia vitamiineja. Kolmessa, neljässä palassa silliä on jopa 30 prosenttia päivän rasvahapposuosituksesta.

Eikä kuravettä tarvitse juoda päälle.