Kysyttäessä mikä on kalastuksessa parasta, vastaus tulee Elmolta kuin apteekin hyllyltä, ”Jännitys, tuleeko kalaa vai ei!” Toiseksi tärkeäksi asiaksi nousee hiljaiset hetket, kun meri on tyyni ja on aika ottaa eväsleivät esiin. Paras huikopala on ruisleipä, jonka välissä on suolaista silliä, se pitää nälän poissa pitkään. Muiden syöttien loputtua, toimii silli myös tehokkaana syöttinä nälkäisille kaloille. Toki useimmiten sillit ehtivät kuitenkin parempiin suihin ja kalat jäävät ilman herkkupalaa.

”PERHANA, TAAS KIISKI!”

Elmolle kipinä kalastamiseen syttyi jo pikkupoikana. Perheeseen kuului seitsemän veljestä ja aktiviteetteina ei ollut videopelejä tai leluja, joten tekemistä oli keksittävä. Paras leikki aurinkoisena kesäpäivänä oli kurkkia rantavedessä kivien alta kiiskiä.

Ennen kouluikää Elmo muistelee hetkeä, jolloin pääsi kalaan isän kanssa. Hän muistaa kutkuttavan odotuksen tunteen, jonka kirkkaana kimmeltävä keväinen Saarijärvi sai aikaan. Isän kanssa tiputeltiin pitkää siimaa ja ilmassa kaikuivat kommentit ”Perhana, taas kiiski!”, joka tarkoitti että parempaakin oli tulossa. Itse valittu eväs kalareissuille oli vain suolapussi ja jos saalista tuli, keitettiin kala suolavedessä nuotiolla. Äiti oli onneksi laittanut varmuudeksi mukaan myös silliä, jos saalista ei tulisikaan. Ja joka kerta oli eväspussi kotiin palatessa tyhjä.

SILLIVOILEIVÄT KALAREISSUJEN SUOLA

Hyviä kalastusmuistoja nousee mieleen myös myöhemmästä nuoruudesta, jolloin Elmo vietti appiukon kanssa unohtumattomia hetkiä merellä. Nuorena miehenä joutui aina soutajaksi ja lasikuidulla päällystetty, moneen kertaan paikattu puuvene painoi kuin synti.

Parhaan saaliin, viiden kilon meritaimenen, kaksikko sai Turun saaristosta vuonna -85. Huomatessaan kyseessä olevan jalokalan, hyppäsi Elmo tennareilla kaislikkoon taltuttamaan vonkaletta. Tätä nykyä saappaat kuuluvatkin vakiovarustukseen. Näihin retkiin kuuluivat myös eväshetket, jolloin sillivoileivät käärittiin esiin voipaperista. Mikään ei silloinkaan maistunut merellä niin hyvältä kuin suolainen silli.

SILLI SINETÖI PÄÄSYN KALASTUSSEURAAN

Kalastus on edelleen tärkeä osa Elmon elämää ja vuosittainen suuri kalastusviikonloppu kruunaa kalavuoden. Tätä perinnettä on jatkettu jo 25 vuotta ja mukana on miehiä 18-vuotiaasta koltiaisesta 65-vuotiaaseen ukkoon. Uusille tulokkaille annetaan aina tervetuliaiskaste ja sen läpäistyään saa eteensä sillivoileivän ja janojuomaa. Sillä sinetöityy pääsy tähän kalastajien valiojoukkoon. Nykyään nuoremmat pojat puhkuvat kalastusintoa, kun kokeneemmat konkarit keskittyvät kalajuttujen kertomiseen. Silloin tällöin hekin uistelevat ja Elmolle tarttuu tietysti aina se isoin saalis.

Kokeile oman kalareissun evääksi Sillikoulun reseptiä Yrttisilliä ruisleivällä. Sillikoulu toivottaa jännittäviä kalastushetkiä ja retkiä kaikille seikkailunhaluisille nautiskelijoille!