SILLI ON PALJON MUUTAKIN KUIN KAUNIS PALA HAARUKASSA UUDEN PERUNAN KUMPPANINA.

Meillä on kuluttajan suojelemiseksi määrätty, että sillissä on oltava vähintään 12 prosenttia rasvaa. Juuri rasvaisuudesta johtuen silli soveltuu hyvin monikäyttöisesti ruoan raaka-aineeksi. Kaikki me tiedämme, miten hyvää silli on esimerkiksi uuden perunan kanssa, mutta silli taipuu hyvin myös lämpimiin ruokiin. Alun perin merimiehet ovat varmaan pakostakin joutuneet jalostamaan sillitynnyrin herkkuja moneen eri muotoon. Pitkät ajat laivalla vaativat laivan kokilta mielikuvitusta päivittäisissä aterioissa. Tunnetuimmat lämpimät silliruoat ovat taustaltaan juuri merimiesten maailmasta. Silliä puolalaiseen tapaan on tästä hyvä esimerkki. Vorschmack ja Linnapaisti ehkä sitten hieman juhlavampia sisämaan herkkuja.

VORSCHMACK À LA MANNERHEIM, JAUHETTUA LAMMASTA JA SILLIÄ

Vorschmackin nimen alkuperää on moni yrittänyt selvittää. Vaikuttaa siltä, että marsalkka Mannerheim olisi matkoillaan tutustunut ruokaan ja tuonut reseptin muun muassa kantapaikkaansa, ravintola Savoylle. Alkuperämaaksi mainitaan vuoroin Kaukasia, Venäjä, Puola, Itävalta tai Saksa. Nimi on mahdollisesti saksalaistunut jostain itäisestä kielestä nykyiseen muotoonsa. Myös Venäjän juutalaista keittiötä ja jiddishiä on arveltu alkuperäksi. Eräät selitykset perustuvat siihen, että sana Vorschmack tarkoittaisi esimakua ja ruoka olisi siten tarkoitettu aterian alkuruoaksi. Ruokalajia tarjotaankin nykyisin usein alkuruokana ja keskeistä on, että sillin maku tulee selkeästi läpi. Lisäkkeet ovat myös sillille hyvin tyypillisiä: smetanaa, suolakurkkua ja punajuurta.

SILLIN AROMIMAAILMA TEKEE TÄYDELLISEN MAUN

Sillin makua on helppo käyttää hyväksi ruoanlaitossa. Suolaisuus ja esimerkiksi Matjess-sillin aromaattisuus tuo ruokaan hyviä lisäarvoja ja rasvaisuus auttaa makujen pyöristymisessä. Jokainen onnistunut ruoka vaatii happoa ja sekin löytyy sillistä. Melkoinen maun takaaja tämä silli siis on.

Sillikoulu.fi-sivustolta löytyy hyvä esimerkki lampaanlihan ja sillin yhdistelmästä. Voimakas lampaanliha vaatii mausteista suolaisuutta rinnalleen ja siihen tarkoitukseen silli on loistava makukumppani. Kokeile paistettua silliä vaikka aamupalamunakkaan välissä tai laittamalla pieniä paloja silliä perunamuusin joukkoon.