SMETANA PEHMENTÄÄ SILLIN SUOLAISUUTTA

Silli säilötään suolaliemeen ja siitä johtuva suolaisuus suosii sillin liottamista ennen ruoanvalmistusta. Liottamisen jälkeen silliviettelyksen ”jatkeaineena” käytetään smetanaa tai kermaviiliä pehmentämään sillin suolaisuutta. Näillä suolaisuus taittuu ja samalla annokseen saadaan raikasta, mutta kevyttä hapokkuutta. Myöhemmin on tullut tavaksi lisätä myös omenaa viettelykseen. Tämäkin lisää raikkautta ja hapokkuutta.

Toinen suolan vastamakuna toimiva raaka-aine on keitetty kananmuna, joka pehmentää sillin suolaisuutta niin silliviettelyksessä kuten monessa muussakin sillireseptissä, hyvänä esimerkkinä SILLICOULIBIAC.

SILLI VIETTELEE MYÖS LINNANJUHLISSA

Juhlapöydissä viettelyksen kanssa tarjottava keitetty peruna on myös hyvä makukokonaisuuden pehmentäjä. Kesällä täydellisyyttä hipova yhdistelmä on uudet perunat ja itsevalmistettu silliviettelys. Toki perinteiselle reseptille löytyy samantapaisia vaihtoehtoja kuten MATJES TARTAR tai CHILI-JOGURTTISILLI.

Viettelyksen resepti on saattanut elää myös vuodenajan mukaan. Esimerkiksi alkuvuodesta mätiaikaan mukaan laitettiin lohen, siian, muikun tai mateenmätiä. Sillikoulun ISOÄIDIN SILLIVIETTELYS VUODELTA 1928 -reseptiäkin voit helposti täydentää Kallen mätitahnalla.

Silliviettelyksen tarina on vanha, monipuolinen sekä arvokas ja se sopii edelleen hyvin ensikosketukseksi silliruokiin. Silliviettelystä tai vastaavaa tarjotaan edelleen Suomen huippuravintoloissa sekä omalla salaisella reseptillä valmistettuna itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Tee tällä Sillikoulun reseptillä oman Joulupöytäsi ikimuistoisin herkku.

 

VINKKI!
Alla vielä tiivistetysti miten Silliviettelystä voi helposti varioida ja maustaa:
  1. Karkea sinappi tai sinapinsiemen, täydentää makua
  2. Tuore leikattu tilli tai ruohosipuli, piristää
  3. Kallen mätitahna, tukee ja voimistaa sillin makua
  4. Majoneesi, lisää täyteläisyyttä
  5. Creme fraiche tai valutettu jogurtti, korvaa smetanan tai kermaviilin
 
Perunan lisäksi silliviettelystä voi tarjota näiden kanssa:
  1. Ruisleipäsipsi tai Väinämöisen nappi
  2. Krustadi, taikinakuppi joka löytyy valmiina hyvin varustelluista kaupoista
  3. Keitetty kananmunapuolikas