MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, vailla sidoksia toimiva voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkalakannoista estämällä liikakalastus, koska liikakalastus vahingoittaa sekä kalastusteollisuutta että merten ekosysteemejä.

KUN KALASTETAAN LIIKAA, KALAKANNAT PIENENEVÄT JATKUVASTI

MSC-merkissä on oikeastaan kaksi tasoa: kestävän kalastuksen ympäristöstandardi, jonka avulla eri puolilla maailmaa tapahtuvaa kalastusta arvioidaan puolueettomasti, ja viime vuonna käyttöön otettu jäljitettävyysstandardi (Chain of Custody, CoC), joka parantaa koko toimitusketjun luotettavuutta.

Jäljitettävyysstandardia tarvitaan siksi, että virheet alkuperämerkinnöissä (kalatuotteiden raaka-aineessa tulee mainita kalan alkuperä) ovat yleisiä. Merkin avulla kuluttajat voivat varmistua, että heidän ostamansa kalatuotteet voidaan jäljittää aina vastuullisesti toimivalle, MSC-sertifioidulle kalastusalukselle asti.

Eli kun sillipurkin etiketissä tai kannessa on MSC-logo (kuten Abban, Ahdin, Boyn ja Vestan), sen voi ostaa tietäen, että tuotteen kalaraaka-aineen kalastus on kestävällä tasolla.

Sertifikaatti uusitaan viiden vuoden välein ja vuosittaiset auditoinnit takaavat, että kyseessä ei ole viiden vuoden välein tehtävä ryhtiliike vaan jatkuva vastuullinen toiminta.