Kuohkeat perunaletut ja silli-kylmäsavulohimousse

45 min. 4:lle

Kaipaatko vaihtelua blinisesonkiin? Blinien tilalle voi valmistaa kuohkeita perunalettuja ja klassisen kylmäsavulohimoussen voi maustaa sillillä. Sillillä maustettu mousse toimii hienosti myös blinien seuralaisena ja kesällä moussea kannattaa ehdottomasti kokeilla uusien perunoiden kanssa. VINKKI! Perinteisen sillifileen voi korvata myös esimerkiksi Ahti Tillisillillä.

Kuohkeat perunaletut ja silli-kylmäsavulohimousse

Ainekset

  • LETUT
  • 500 g jauhoista perunaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 l vettä
  • 2 dl täysmaitoa
  • 2 rkl ranskankermaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 kpl kananmunaa
  • 6 kpl valkuaista
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 1-2 dl kirkastettua voita paistamiseen tai rypsiöljyä
  • SILLIMOUSSE
  • 1 pkt Ahti Perinteinen sillifilee
  • 100 g kylmäsavulohta hienonnettuna
  • 3 dl smetanaa vatkattuna
  • 2 oksaa tilliä nypittynä
  •   rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

Kirkastettu voi:

  1. Kirkas voi sopii hyvin kaikkeen paistamiseen korkean lämmön keston takia. Koska kirkkaassa voissa ei ole mukana heraa, se ei pala helposti.
  2. Laita 500 g voita kattilaan sulamaan hellalle pienimmälle lämmölle.
  3. Voin sulaessa hera painuu kattilan pohjalle ja kirkas osa jää pinnalle. Kuori kirkas osa pienellä kauhalla toiseen kulhoon. Käytä kirkasta osaa paistamiseen. Heran voit käyttää esimerkiksi perunamuusin valmistamiseen.

Sillimousse:

  1. Kuutioi sillifileet. Katso tästä Sillikoulun oppitunti aiheesta!
  2. Sekoita kaikki sillimoussen aineet keskenään varovasti nostellen.

Letut:

  1. Keitä kuoritut perunat suolatussa vedessä kypsiksi.
  2. Kaada perunoista vesi pois ja anna höyrystyä hetki, jotta ylimääräinen kosteus poistuu. Näin perunamuusin mausta tulee voimakkaampi ja rakenteesta tasaisempi.
  3. Survo perunat perunasurvimella, perunapuristimella tai käsivatkaimella täysin hienoksi. Voit todeta sileyden painamalla nuolijalla perunan pintaan. Mikäli massassa näkyy pieniä kokkareita, voit jatkaa hienontamista tai vaikka siivilöidä massan siivilän läpi. Mikäli pienet kokkareet eivät haittaa, voit edetä seuraavaan vaiheeseen.
  4. Lämmitä hieman maitoa ja ranskankermaa esimerkiksi mikrossa. Olisi hyvä muistaa, että tuotteet olisivat yhdistettäessä saman lämpöisiä. Näin perunamuusia sekoitettaessa rakenteesta ei tule ”liisterimäistä”.
  5. Lisää perunamassan joukkoon maitoseos noin kolmessa osassa. Sekoita ja kääntele massa nuolijalla tasaiseksi.
    Mausta perunamuusi lopuksi suolalla ja tarkista maku.
  6. Sekoita joukkoon jauhot sekä kananmunat.
  7. Vatkaa valkuaiset kovaksi ja sekoita massan joukkoon.
  8. Paista perunaletut pannulla keskilämmöllä kirkastetussa voissa kypsiksi.
  9. Tarjoile lämpimät perunaletut silli-kylmäsavulohimoussen kera.