Sillillä maustettu linnapaisti

4:lle

Linnapaisti on klassinen padassa valmistuva juhlaruoka. Kastikkeeseen lisätty silli ja joulupipari tuovat linnapaistiin uutta ja erilaista makua.

Sillillä maustettu linnapaisti

Ainekset

  • 1 kg naudan sisäpaistia
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • KEITINLIEMI
  • 2 l vettä
  • 2 - 3  sipulia lohkoina
  • porkkanaa isoina viipaleina
  • varsisellerin vartta 4 cm:n paloina
  • 10  kokonaista musta- tai valkopippuria
  • laakerinlehteä
  • 6 palaa Ahti Juhlasilliä
  •   tai
  •   Abba Anjovisfileetä
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl siirappia
  • KASTIKE
  • 5 dl kokoon keitettyä keitinlientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 2 kpl joulupiparia
  • 3 palaa Ahti Juhlasilliä
  •   tai
  •   Abba Anjovisfileetä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  •   anjovislientä maustamiseen (valinnainen)

Valmistusohje

  1. Ota naudanpaisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Ruskista paisti voissa kauniin ruskeaksi paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Kaada päälle vesi ja keitä miedolla lämmöllä. Kuori pois pinnalle muodostuvaa vaahtoa niin kauan, että sitä ei enää keräänny pintaan.
  2. Lisää loput liemen ainekset ja keitä miedolla lämmöllä 3 - 4 tuntia, kunnes paisti on ylikypsä ja murea. Voit valmistaa paistin myös "roseena", jolloin keittoaika on noin 1 tunti ja sisälämpötila on 64 - 66 C. Voit kypsentää paistin myös uunissa kannellisessa padassa 150 C noin 3 tuntia. Nosta paisti padasta ja anna sen levätä noin 5 minuuttia huoneenlämmössä. Kääri sitten paisti folioon vetäytymään.
  3. Siivilöi liemi. Lisää joukkoon kerma, sinappi, piparit ja silli. Keitä, kunnes jäljellä on noin puolet. Yhdistä voi ja vehnäjauhot ja vispaa seos kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen saeta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaisuutta anjovisliemellä.
  4. Leikkaa paistista ohuita viipaleita ja tarjoa maukkaan kastikkeen kera.