Sillipatee

20 min. 4:lle

Sillipatee sopii erinomaisesti joulun juhlapöytään. Valmista patee edellisenä päivänä ja juhlapäivänä voit vain koristella herkun ja nostaa sen pöytään.

Sillipatee

Ainekset

  • 6 kpl liivatelehtiä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl vettä
  • 1 prk Vesta Tillisilliä
  • 3 dl ranskankermaa
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 100 g lohenmätiä valutettuna
  • 1/2 tl suolaa
  •   mustapippuria

Valmistusohje

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Vuoraa leipävuoka kaksinkertaisella kelmulla.
  2. Kuutioi sillipalat 5 mm kuutioiksi. Vaahdota ranskankerma ja kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sinappi, ruohosipuli, mäti, silli ja mausteet. Sekoita tasaiseksi nuolijalla nostellen.
  3. Kiehauta sitruunan mehu ja vesi kattilassa ja nosta kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää liivate-lehdet kuuman nesteen joukkoon kattilaan samalla sekoittaen. Kaada neste kattilasta ohuena nauhana silliseoksen joukkoon nopeasti sekoittaen.
  4. Kaada massa kelmulla vuorattuun leipävuokaan ja levitä tasaiseksi. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai mielellään yön yli.
  5. Kumoa patee vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla. Leikkaa ohuita siivuja perunoiden kanssa nautittavaksi tai vaikka leivän päälle.