Yrttinen oliivi-sillipasta

30 min. 4:lle

Pastan keitinvesi yhdistettynä pecorino-juustoon antaa tälle yrttiselle oliivi-sillipastalle kermaisen koostumuksen. Vesta-matjessilli sulaa pannulla paistaessa anjoviksen tapaan luoden kalaisan ja suolaisen pohjan pastakastikkeelle. Perinteisten krutonkien sijaan pinnalle ripotellaan oliiviöljyssä kullanruskeaksi paistettuja ja valkosipulilla sekä sitruunalla maustettuja leivänmuruja.

Yrttinen oliivi-sillipasta

Ainekset

  • SITRUUNA-VALKOSIPULILEIVÄNMURUT
  • 3 siivua vaaleaa leipää
  • valkosipulinkynttä
  • 1 tl sitruunankuorta
  •   oliiviöljyä
  •   suolaa
  •   pippuria
  • PASTA
  • 1 prk Vesta-matjessilliä (pieni purkki)
  •   muutama oksa timjamia
  • 1/3 nippu persiljaa
  • 1/3 nippu ruohosipulia
  • 1/3 nippu tilliä
  • 350 g spagettia
  •   oliiviöljyä
  • valkosipulinkynttä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 100 g hyviä, mustia oliiveja
  • 50 g raastettua pecorino-juustoa
  •   mustapippuria

Valmistusohje

  1. Poista leipäviipaleista kuori ja silppua ne monitoimikoneen kutterilla isoiksi muruiksi.
  2. Raasta valkosipulit ja noin puolikkaan sitruunan kuori. Kuumenna reilusti oliiviöljyä ja paista leivänmurut kullanruskeiksi. Lisää paistamisen loppuvaiheessa valkosipuli ja sitruunankuori niin, että valkosipuli ei pääse palamaan mutta ottaa hivenen väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Leikkaa loput valkosipulit ohuiksi viipaleiksi ja sillit pienemmiksi paloiksi. Silppua timjami ja muut yrtit.
  4. Kiehauta pasta juuri ja juuri kypsäksi paketin ohjeen mukaan.
  5. Paista valkosipulit ja kaksi kolmasosaa silleistä nopeasti oliiviöljyssä isolla pannulla niin, että valkosipulit saavat hieman väriä ja silli alkaa sulaa. Sekoita joukkoon sitruunamehu, pilkotut oliivit ja timjaminlehdet.
  6. Sekoita keitetty pasta ja pari desiä keitinvettä kastikkeeseen. Lisää joukkoon juusto pienissä erissä niin, että se sulaa. Jos pasta näyttää kuivalta voit lisätä hieman keitinvettä. Sekoita viimeisenä mukaan loput hienonnetut yrtit. Mausta pippurilla ja halutessasi vielä sitruunamehulla. Nosta kulhoihin ja ripottele päälle loput sillinpalat ja leivänmurut.