Vastuulliset villit sillit – mereltä lautaselle asti

Sininen MSC-sertifikaatti on ympäristömerkki, joka kertoo vastuullisesta kalastamisesta. Merkki löytyy kaikista Orklan silleistä – herkuttele siis huoletta niin Abban, Boyn, Ahdin kuin Vestankin silliherkuilla.

 

Kansainvälinen MSC-sertifikaatti on yksi Suomen tunnetuimmista ympäristömerkeistä. Ne yritykset, joille sertifikaatti on myönnetty, sitoutuvat suojelemaan merta sekä kala- ja äyriäiskantoja tuleville sukupolville. Sininen MSC-merkki auttaa kuluttajia varmistamaan, mitkä yritykset ja tuotteet täyttävät vastuullisen kalastuksen kansainväliset parhaiden toimintatapojen kriteerit.

 

Kaikille Orklan valmistamille sillituotteille on myönnetty MSC-sertifikaatti. Sen myötä kuluttajat voivat olla varmoja vastuullisuuden lisäksi myös jäljitettävyydestä: kaikki sillituotteet pystytään jäljittämään niiden alkulähteille asti. Sininen MSC-merkki takaa myös sen, että kalastusyritykset pitävät kalakannat terveellä ja tuottavalla tasolla eikä kalastuksella häiritä toisia eläinlajeja ja niiden elinympäristöjä. Sertifioitujen yritysten on myös noudatettava lakeja ja sopeuduttava toimintaympäristön muutoksiin.

 

Tyhjät purkit kierrätykseen tai kotikäyttöön

 

Abban, Boyn, Ahdin ja Vestan vastuulliset sillit on myös pakattu luontoa kunnioittaen ja sataprosenttisesti kierrätettäviin materiaaleihin. Tyhjän purkin voi heittää huoletta lasinkeräysastiaan ja se hyödynnetään uusien pullojen ja purkkien valmistuksessa. Kannen voi puolestaan tiputtaa metallinkeräyslaatikkoon.

 

Ennen keräysastiaan heittämistä kannattaa kuitenkin miettiä, voisiko purkkia hyödyntää esimerkiksi säilömisessä. Perusteellisen pesun ja desinfioinnin jälkeen sillipurkit sopivat erinomaisesti esimerkiksi itse tehtyjen ruokien, kuten hillojen ja pikkelöityjen vihannesten, säilömiseen. Kaapissa irtopusseissa olevat mausteet sopivat mainiosti pienempiin lasipurkkeihin. Myös kodin pikkutavarat, esimerkiksi naulat ja ruuvit, pysyvät järjestyksessä vanhoissa sillipurkeissa. Hyödynnä niitä myös lasten kauppaleikeissä tai askartelutarvikkeiden säilytyksessä. Jos etiketit eivät sovi sisustukseen, ne saa kätevästi liotettua pois kuuman veden ja astianpesuaineen avulla ja kannet maalattua kätevästi vaikka spraymaalilla.

 

Silli on hävikkiherkkujen ykkönen

 

Sillillä herkutellaan ympäri vuoden, mutta isolle osalle silli kuuluu myös kesän sesonkiherkkuihin. Silloin jääkaapin perälle saattaa jäädä pyörimään purkki, jonka pohjalta löytyy vielä muutama herkullinen pala. Ne kannattaa hyödyntää esimerkiksi kesäisessä levitteessä, johon voi lisätä myös purkkiin jäänyttä lientä. Liemen määrää muuttamalla levitteeseen saa juuri omaan suuhun sopivan maun. Levitteessä voi mainiosti hyödyntää myös edelliseltä aterialta jääneet uudet perunat. Levite sopii hyvin tuoreen leivän päälle tai vaikka perunoiden kanssa tarjottavaksi.