Kokkaa kalaa

Haluaisitko maistuvaa ja terveellistä ruokaa, joka valmistuu nopeasti? Onnea matkaan – kalaonnea!

Kalafileen valmistus tosin sujuu muutamassa minuutissa ja niin helposti, että onnea ei juuri tarvita. Kun kokkaat kalaa, aikaa jää muullekin.

Jotta saat mehukasta kalaa, on keittoajan oltava lyhyt. Valmistustavan valintaan vaikuttaa se, kuinka suuren määrän valmistat, millaista kalaa valmistat ja miltä haluat sen maistuvan.

Pienestä oppaastamme saat hyviä vinkkejä.

KEITETTY KALA

 

Oikeastaan kalaa ei keitetä, vaan haudutetaan kypsäksi poreilevassa vedessä, jonka lämpötila on alle kiehumispisteen. Kiehuvassa vedessä keitetty kala on kuivaa ja kovaa. Puhumme silti kalan keittämisestä, eikä tarkkaa lämpötilaa välttämättä tarvitse mitata.

Lisää kattilaan vettä niin, että kala peittyy juuri ja juuri. Laita keitinveteen puoli ruokalusikallista suolaa litraa kohden. Keitinveden voi myös maustaa esimerkiksi valkopippurilla tai laakerinlehdellä.

Halutessasi voit mitata veden lämpötilan. Kun vesi on 60-asteista, laita kala keitinveteen. Sopivan lämpötilan tunnistat myös siitä, että kattilan pohjaan alkaa muodostua pieniä kuplia tai vesi on niin kuumaa, ettet enää pysty pitämään sormea vedessä. Kala on kypsää, kun sen liha on valkoista. Lohi on kypsää, kun se muuttuu vaaleanpunaiseksi ja läpinäkyvyys häviää.

Erityisen hyvin tämä valmistustapa sopii esimerkiksi turskalle ja seitille.

KALAN KYPSENNYS MIKROSSA

 

Mikrokypsennys säilyttää hyvin kalan maun ja koostumuksen. Mikrossa kala kypsyy nopeasti ja helposti pienehkölle seurueelle. Mikrossa voi kypsentää suurinta osaa kalafileistä ja lipeäkalaa. Kalafileen on oltava tasapaksuinen, jotta se ei kypsy epätasaisesti. Voit myös taittaa ohuemmat osiot kaksin kerroin. Laita kala lautaselle tai vuokaan ja aseta kansi päälle. Kypsennä täydellä teholla noin 2–3 minuuttia 250 grammaa kohden. Anna lämmön tasaantua muutama minuutti.

PAISTETTU KALA

 

Paistettavan kalafileen on oltava kuiva. Lämmitä pannu erittäin kuumaksi ja pienennä lämpötilaa, kun laitat kalan pannulle. Paista kala kauniin kullanruskeaksi. Kun käytät voi-öljyseosta, kala ei pala niin herkästi. Paista fileetä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin. Voit myös paneroida eli leivittää kalan, jos haluat rapean paistopinnan. Voit tehdä yksinkertaisen leivityksen eli pyöritellä fileen vehnä- tai korppujauhoissa ennen paistamista. Kaksinkertaisessa leivityksessä kala pyöritellään ensin vehnäjauhoissa, sitten rikki vispatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Saat vaihtelua paneroimalla kalan karkeissa jauhoissa, pähkinärouheessa, seesaminsiemenissä, yrttisilpussa tai muna-juustoraasteseoksessa. Paistamiseen sopivat pikkukalat kokonaisina ja kaikki kalafileet. Vähärasvaiset kalat, kuten turska ja seiti, kannattaa leivittää. Myös silakka ja lohi sopivat paistettaviksi.

KALAN KYPSENNYS UUNISSA

 

Kala kannattaa kypsentää uunissa, kun ruokailijoita on useita. Laita kala uunivuokaan. Kuorruta kala makusi mukaan esimerkiksi pestolla tai voi-hasselpähkinäseoksella. Kokeile myös yrtti- tai valkosipulituorejuuston ja crème fraichen seosta tai vaikkapa Abban AteriaValmis -kastikkeita. Kypsennä kalan koosta ja laadusta riippuen 15-30 minuuttia 200–225 asteessa. Kun käärit kalan folioon, kaikki maut pysyvät tallessa. Fileen seuraksi folioon voi laittaa vaikkapa vihanneksia ja yrttejä. Uunissa kypsennettäviksi sopivat esimerkiksi turska, lohi ja kampelat kokonaisena tai fileenä.

GRILLATTU KALA

 

Grilli on kuumennettava kunnolla ennen kuin kala laitetaan grilliin. Jos käytät grillihiiliä, niiden on oltava täysin harmaita, ennen kuin aloitat kalan kypsennyksen. Ritilän on oltava noin 30 cm hiilloksen yläpuolella. Grillin paistopinta kannattaa voidella öljyllä, jotta kala ei tartu kiinni niin helposti. Halsteri helpottaa myös kalan kypsennystä., Kalaa ei tarvitse marinoida mureuden takia, mutta marinoimalla kalaan saa lisämakua. Kalalle riittää noin puolen tunnin marinointi ja marinadilla sively juuri ennen paistamista. Myös glaseeraus antaa lisämakua. Ohuita fileitä grillataan kaksi minuuttia ja paksumpia fileitä neljä minuuttia molemmin puolin. Folioon käärittynä kalaa kypsyy grillissä noin 10–20 minuutissa. Grilliin sopivat hyvin rasvaiset ja/tai nopeasti kypsyvät kalat.