UUDEN PERUNAN KEITTO-OHJE

vettä
suolaa
tilliä
perunoita

  1. Kiehauta vesi ja reilu määrä suolaa.
  2. Lisää pestyt perunat sekä murskatut tillin varret ja anna kiehua hiljalleen kunnes perunat ovat puolikypsiä.
  3. Kaada vesi pois ja peittele perunat talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Anna levätä 10 minuuttia.

PARSAN KEITTO-OHJE

Parsan keittämisessä ei saa koskaan unohtaa suolaa ja sokeria, suo tuo maut esille ja sokeri pehmentää parsan makuja. Yhdelle nipulle parsaa 1 l vettä, 1 rkl suolaa ja 1 rkl sokeria ja keittoaika 3-4  minuuttia.

HOLLANDAISEKASTIKE

1/2 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 kananmunankeltuaista
200 g (kirkastettua) voita
2 rkl sitruunan mehua
merisuolaa myllystä

  1. Laita vesihaude kuumenemaan: Täytä kattila vedellä niin, että vesi ei aivan kosketa päälle nostettavan metallikulhon pohjaa. Kuumenna vesi poreilevaksi. Jos et omista metallikulhoa, voit käyttää sen sijaan pientä kattilaa.
  2. Laita vesi, etikka ja keltuaiset kulhoon ja nosta se kattilan päälle. Kypsennä seosta vesihauteessa noin 5 minuuttia koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se paksuuntuu emulsiomaiseksi eikä maistu enää raa’alta kananmunalta.
  3. Nosta kulho pois vesihauteesta ja lisää sula voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunan mehu ja mausta suolalla. Siivilöi kastike ja tarkista maku.

Vinkki! Jos käytät kirkastettua voita, kastikkeesta tulee hieman paksumpaa. Valmista kirkastettu voi sulattamalla noin 250 g voita kattilassa. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten kirkas, keltainen osa toiseen astiaan. Heraosan voi käyttää vaikkapa leipätaikinaan.