Silli – voiko parempaa kalaa sushiin olla?

Monet nuoret ovat löytäneet sillin. Tämän ilmiön taustalla on tämän raaka-aineen monipuolisuus. Sillistä voi tehdä sushia, se taipuu tex mexiin tai vaikka nykynuorten hitti-ilmiöön: brunssiin.

sillikoulu sushilautanen

KALAN RASVA ON TERVEELLISTÄ MUTTA MITEN VALMISTETTUNA?

 

Kaikki me tiedetään, että kala on terveellistä hyvän makunsa lisäksi. Hyvin harva kuitenkin tietää, että kalan hyvät rasvat heikkenevät kovassa kypsennyslämpötilassa. Kala pannulla paistettuna ei sittenkään ole se terveellisyyspommi tai smetanassa hauduttamalla ei kalan terveellisyys ole enää parhaimmillaan.

Mikä on siten terveellinen tapa nauttia kalaa? Kalaa ei saa kuumentaa liikaa eikä sen valmistuksessa tule käyttää liikaa rasvaa. Silli vastaa juuri näihin haasteisiin loistavasti. Miettikää miten uuden perunan kanssa nautitte tätä terveyspommia, ei kuumenneta, ei upoteta smetanakylpyyn. Sillin liottaminenkin on historiaa, mikä kala voisi paremmin tuoda terveellistä rasvaa käyttöösi kuin silli.

SILLI ON VASTUULLISTA JA RIITTOISAA

Silli pyydetään vastuullisesti, se ei kuormita saaristoamme kasvatusaltaissa. Sillin hiilijalanjälki on loistava ja se on todellista luomua, villiä ihanaa kalaa. Silli on myöskin riittoisaa. Monia kalaruokia kun valmistetaan niin pääraaka-ainetta varataan minimissään 180g/ ruokailija, sillin aromaattisuus ja ruokaisuus on niin hyvä, että voimme huoletta raaka-ainetarpeen puolittaa! Sillin hintavaihtelut ovat myöskin hyvin pieniä, aina edullista ja helposti saatavilla.

SUSHISILLI ON MYÖS NUORTEN HERKKU

Monet nuoret ovat löytäneet sillin. Tämän ilmiön taustalla on tämän raaka-aineen monipuolisuus. Sillistä voi tehdä sushia, se taipuu tex mexiin tai vaikka nykynuorten hitti-ilmiöön: brunssiin. Ehkä monet perinteisen sillin käyttäjät (Juhannus- ja Jouluruoat) voisivatkin ottaa oppia nuorista ennakkoluulottomista kuluttajista, heille on tärkeää terveellinen, edullinen, ekologinen ja monikäyttöinen raaka-aine, juuri sitä silli on!

SUSHISILLIN EDUT

Maailman nopeimmin kasvava ruokatrendi on Sushi. Silli sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen, koska normaalisti esimerkiksi lohi pitää hieman sokeri-suolata ennen sushiksi valmistamista. Silli on heti käyttövalmista. Sushi pitää myös olla hetki huoneenlämmössä ennen ruokailua ja tämä vaatii raaka-aineilta paljon. Sillin kanssa tätä ongelmaa ei ole. Californian sushissa laitetaan majoneesia mehukkuutta lisäämään mutta kun käytät kastikkeellista silliä, niin majoneesia ei tarvita. Sushin keskeinen elementti on merilevämatto, joka vaatii mehukkaita elementtejä seurakseen. Kastikkeellinen silli on tähän tarkoitukseen paras. Sillistä löytyy kaikki sushin perusmakuelementit: suolaa, sokeria ja happoja.

Nyt kaikille ikimuistoisia viihdyttäviä hetkiä Suomen sillisemmän ruokayhteisön seurassa.

Terveisin,

Aki Wahlman
Keittiömestari ja harrastekalastaja