Joulun kalapöytään kannattaa varata useita erilaisia kaloja, jotta jokainen juhlija löytää omaan makuunsa sopivat herkut. Silliä pidetään kalapöydän kunkkuna. Valmiista silleistä löytyy laaja valikoima sekä vahvoja että miedompia makuja, joita kannattaa varata pöytään tasapuolisesti. Voimakkaat ja suolaisemmat sillit, esimerkiksi Ahti ja Vesta, sopivat vannoutuneille sillinystäville ja aikuiseen makuun, kun taas miedot sekä makeammat sillit kuten Abba ja Boy sopivat hyvin aloitteleville sillin syöjille. Moni haluaa tehdä sillinsä itse, jolloin sen voi maustaa juuri mieleisekseen ja kokeilla uusia kiinnostavia reseptejä. Oma silli valmistuu kätevästi valmiista sillifileistä ja kiireisempi voi tuunata oman version kaupan valmiista sillistä.

Silliä suoraan purkista tai jouluherkkujen joukossa

Silli on herkullista sellaisenaan purkista syötynä. Kaupan valmiin sillin makuun saa kuitenkin helposti vaihtelua omilla mausteilla. Esimerkiksi jouluinen glögisilli on helppo valmistaa Abba Silliherkku Smetanasillistä ja glögitiivisteestä. Piparkakkusilli tuo hauskaa vaihtelua joulupöytään ja kokeile myös perinteistä lasimestarin silliä. Se maistuu myös aloitteleville sillin syöjille, jos herkun tekee miedommasta Abba Silliherkku Smetanasta.

Sillistä saa tehtyä myös muita helppoja jouluherkkuja. Juhlavat, pienet leivät sopivat alkupaloiksi tai suolaisiksi hiukopaloiksi, kokeile niiden täytteeksi esimerkiksi nopeasti valmistuvaa sillimoussea. Alkuruoaksi sopivat myös hienostuneet sillileivokset, jotka maistuvat esimerkiksi kuohuviinin kera. Raikas, omenasta valmistettu sillikaviaari sopii perunoiden kanssa nautittavaksi tai sitä voi levittää vaikka joululimpun päälle. Näyttävän sillipateen voi valmistaa jo etukäteen jääkaappiin, jolloin juhlapäivään jää pelkkä koristelu. Katso lisää resepti-ideoita sillikoulu.fi-sivulta.

Kaloja sillin kaveriksi

Vaikka silli on jouluisen kalapöydän ykkönen, vaatii se myös kaveriksi muita kaloja. Sillin seuraksi sopivat hyvin savukalat, kylmäsavulohi, graavisiika, äyriäiset, katkaravut sekä erilaiset mädit. Perinteisten kirjolohen -, siian- sekä muikunmädin vaihteluksi sopii hyvin merilevästä tehty vegaaninen caviart. Tarjoile mäti punasipulin ja smetanan kera. Majoneesi-, tuorejuusto tai creme fraiche -pohjainen katkarapukimara, klassinen katkarapuleipä toast skagen sekä kuoritut katkaravut majoneesiin dipattuna ovat herkkuja, jotka maistuvat monelle. Pakastetut katkaravut kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä iltana. Ne kannattaa sulattaa muovilävikössä, jolloin glaseerausvesi sulaa pois ja katkaravut jäävät mehukkaiksi.

Joulun kalapöytään sopivat hyvin shamppanja ja kuiva valkoviini. Alkoholittomat vaihtoehdot tulee myös huomioida, esimerkiksi vähäsokerinen glögi kanelilla, inkiväärillä ja neilikalla maustettuna on erinomainen vaihtoehto joulukalojen kaveriksi. Perinteinen kotikalja on myös mainio valinta jouluherkkujen kanssa nautittavaksi.

Hyödynnä sillipurkin koko sisältö

Joulupöydän herkkuja jää usein yli, ja niitä kannattaa hyödyntää vielä pyhien jälkeenkin. Yli jääneistä kaloista voi varioida aivan uusia herkkuja. Valmista kaloista esimerkiksi erilasia tahnoja uuniperunoiden täytteeksi, kalapiirakoita sekä lämpimiä kalakeittoja joulun kylmiin välipäiviin. Sillipurkkien pohjille jääneet kastikkeet voi yhdistää majoneesin tai smetanan kanssa ja käyttää dippinä. Kirkkaat kastikkeet sopivat hyvin vaikka janssoninkiusauksen tai lohilaatikon sekaan. Näin sillipurkin sisällön saa kulutettua kokonaisuudessaan ilman ylimääräistä hävikkiä.