”Kerran vuodessa, Ruotsin risteilyllä tulee syötyä rapumarinoitua silliä”

Valtaosa sillinoviiseista on toki maistanut silliä vähintään klassisten uusien perunoiden kanssa tai napannut pari palaa juhlabuffetista. Jos on jo valmis maistamaan, miksei silliä sitten ostaisi kotiinkin? Virheeksi on saattanut muodostua startti liian tymäkän sillin parissa. Sokerisuolattu Ahti ja maustesuolattu Vesta voivat olla liikaa sillin makuun tottumattomalle, siinä missä miedommat etikkamarinoidut Abba- tai Boy-sillit ovat oivallinen startti elämänmittaiselle silliseikkailulle.

Ahdin ja Vestan vahva ja kalaisa maku syntyy pitkästä 3–4 kuukauden tynnyrikypsytyksestä, joka Ahdin tapauksessa toteutetaan sokeri-suolaliemessäja Vesta-silleihin lisätään vielä erilaisia mausteita. Sillit suolataan kokonaisina ja paloitellaan kypsytyksenjälkeen. Tynnyrikypsytys antaa oman osansa sillin makuprofiiliin kuin viinin valmistuksessa konsanaan.

Sillinoviisille helpommin lähestyttävät marinoidut Abba- ja Boy-sillit kypsytetäänetikkaliemessä valmiiksi paloiteltuina 1–2 kuukautta. Etikkakypsytyksen myötä sillin kalaisa maku pehmenee verrattuna sokerisuolattuihin silleihin. Etikkakypsytykseen tarvitaan lisäksi huomattavasti vähemmän suolaa, jolloin silli on helpommin nautittava herkku myös kokemattomammalle sillinoviisille.

”Kesältä jää aina hiukan silliä, jolle varmasti löytyy sopivat reseptit mihin ne voisi käyttää!”

Kun sopiva silli on löytynyt, nousee sillinoviisillekin helposti himo silliin, joka kestää läpi uusien perunoiden satokauden ja herää uudestaan vähintään jouluksi - ja kuin huomaamattaan sillinoviisi muuttuu sillin sesonkisyöjäksi. Kesän sillikaudeksi kannattaakin ostaa purkki tai kaksi Abban silliherkkuja ja jouluna maistuu perinteisemmät versiot kuten valkosipulisilli tai ranskalainen sipulisilli.

Sillin syönnin syvempi oppimäärä perinteisten sillisesonkien ulkopuolella on helppo aloittaa vaikkapa sillitäytteisillä voileivillä tai tuunaamalla lohilaatikkoa sillillä. Kun sillin makuun pääsee, voi kokeilla yhä useampia erilaisia reseptejä kuten sillillä täytettyjä uuniperunoita tai sillillä terästettyjä pastoja.  Yhtäkkiä silliä pitääkin olla jatkuvasti jääkaapissa. Hyppy syvempään päähän sillinmaistelussa johtaa vääjäämättä helpompien ja annosta tukevien etikkasillien vaihtumiseen voimakkaampiin maustesilleihin ja jälleen sillinsyönnissä avautuu uusi maailma, kun sillin sesonkikäyttäjä siirtyy konkariasteelle.

”Kyllähän hyvä silli toimii vaikka jäätelössä!”

Sillikonkarit lasketaan sillinsyömisen kuninkuusluokkaan, jossa ei kaihdeta kokeilunhaluisempiakaan reseptejä sillin parissa. Sillikonkari arvostaa hyvän sillin kalaisaa makua kuin italialainen kulinaristi arvostaa laadukasta anjovista ja käyttää silliä niin voileipäkakussa, pizzassa kuin  lohen tilalla sushissakin. Kovimmat tekijät syövät silliä vaikka jäätelössä! Ahti ja Vesta ovat tuttuja merkkejä, joiden makua sillikonkari kaipaa, ei vain aterian tukena, vaan makumaailman kruununa. Pitkään tynnyrissä suolattuna kypsytetyt Ahti ja Vesta ovat perinteisiä ja voimakkaita sillejä, jotka on pakattu käsin täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi – ne ovat sillikonkarin suurinta herkkua.

Silli on ollut perinteinen osa suomalaista ruokakulttuuria jo pari sataa vuotta ja se on muuttunut herrojen herkusta duunariruoaksi ja koko kansan sesonkiherkuksi. Suunta sesonkinautiskelijasta sillikonkariksi kannattaa kuitenkin ottaa mahdollisimman ajoissa sillä silli sisältää myös runsaasti terveydelle välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja. Abba-, Ahti-, Boy- ja Vesta-sillien raaka-aine pyydetään Koillis-Atlantilta eli Norjanmereltä ja Pohjanmereltä. Lisäksi kaikilla silleillä on arvostettu, vastuullisen pyytämisen takaava MSC-sertifikaatti.