Silliä on meressä monenlaista

Sillin alalaji riippuu siitä, mistä kala pyydetään. Itämeren alueen silliä kutsutaan silakaksi. Silakka on hieman silliä pienempi ja vähärasvaisempi, sillä suolapitoisuudeltaan alhaisemman veden kalat ovat kooltaan pienempiä.

Sillin ravinto koostuu eläinplanktonista, äyriäisistä, kalanpoikasista ja nilviäisistä. Sillit elävät suurissa, tiiviissä parvissa melko lähellä pintaa, joten sillin kalastuksessa ei juuri saada ei-toivottuja sivusaaliita. Silli voi elää jopa 25-vuotiaaksi. Keskimäärin ne elävät kuitenkin alle 10 vuotta.

Sydän rakastaa silliä

Rasvaiset kalat kuten silli sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä, terveydelle välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja. Ihmisen elimistö ei kykene itse tuottamaan näitä terveydelle ja hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita, joten niiden saanti on turvattava oikealla ruokavaliolla.

Omega-3-rasvahapoilla tiedetään olevan erityisen suotuisa vaikutus sydämelle ja verisuonille. Viime aikoina on tutkittu myös rasvahappojen vaikutusta ihon hyvinvointiin, nivelten kuntoon sekä tulehduksellisiin sairauksiin kuten astmaan ja reumaan. Omega-3-rasvahapoilla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia myös aivotoimintaan, mielialaan ja keskittymiskykyyn.

Elimistölle erityisen tärkeitä rasvahappoja ovat EPA ja DHA, joita saadakseen rasvaista kalaa kuten silliä kannattaa syödä sellaisenaan. Jo muutamasta palasta silliä saa noin kolmasosan omega-3-saantisuosituksesta.

Sillistä on moneksi

 Suolasilli ja rasvasilli 

Nimensä mukaisesti suolasillissä on mausteena vain suolaa. Rasvasilli on kokonaisena sokerisuolattua, tynnyrikypsytettyä silliä, jonka rasvapitoisuus on suhteellisen korkea. Rasvasilliä on esimerkiksi Ahti perinteinen sillifilee: yksi filee kokonaisesta rasvasillistä. 

Miten silli valmistetaan?

Paras, premium-luokan silli kypsyy kuin hyvä viini: tynnyreissä ja pitkään. Tällaisessa kypsytetyssä sillissä on oikeastaan kaksi peruslinjaa: sokerisuolattu ja maustesuolattu. Kummassakin tapauksessa silli säilötään tynnyriin. Sokerisuolatussa sillissä suolan makua pehmentää sokeri, maustesuolatussa lisäksi myös mausteet.

Maustesuolattuja sillejä ovat esimerkiksi Ahti matjes- ja juhlasilli sekä Vesta tilli- ja tomaattisillit. Sokerisuolattuja, kypsytettyjä sillejä ovat esimerkiksi Ahti perhe-, tomaatti-, sipuli- ja tillisillit. 

Silli voidaan myös marinoida etikka-suolaliemessä. Tällöin tuloksena on raaka-aine kirkas- tai paksuliemiseen silliin, sellaiseen, "jossa kastikekin on ruokaa". Maultaan marinoitu silli on miedompaa, makeampaa ja vähemmän suolaista. Marinoituja sillejä ovat esimerkiksi Abba- ja Boy-sillit. 

Mikä ihmeen matjessilli?

Sana matjes (esim. hollanninkielen maatjeshaaring ja saksankielen sanasta madikeshering) tarkoittaa itse asiassa neitsytsilliä. Nimi viittaa siihen, että silli pyydetään aikaisin syksyllä. Meillä pohjolassa matjessillillä tarkoitetaan kuitenkin kypsyttämisen tapaa ja makumaailmaa. Matjes on aina tynnyrikypsytetty silli, jonka maku on sekä mausteinen että makea. Esimerkiksi Ahti- ja Vesta-matjessillit edustavat tätä makumaailmaa. 

Miksi silleissä on niin paljon suolaa?

Suola tarvitaan sillin kypsymistä ja säilymistä varten. Suolaa on kyllä silleistä vähennetty ja aiemmin markkinoilla olikin todella tiukkasuolaisia sillejä. Niiden rinnalle tuotiin ns. "kevytsuolattuja" sillejä kuvaamaan alempaa suolapitoisuutta. Sittemmin reilusti suolaiset sillit ovat markkinoilta kadonneet, mutta nimi kevytsuolattu on monella valmistajalla jäänyt kuluttajaa harhaan johtavaksi kauppanimeksi. Silli on aina voimakassuolaista. 

Esimerkiksi Ahti Perinteinen Sillifilee oli aiemmin nimeltään kevytsuolattu. Nimi vaihdettiin, koska se oli harhaanjohtava. 

MSC

 

MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, vailla sidoksia toimiva, voittoa tavoittelematon organisaatio.

Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkalakannoista estämällä liikakalastus, koska liikakalastus vahingoittaa sekä kalastusteollisuutta että merten ekosysteemejä.

Sillin kalakannat ovat elinvoimaisia, ja MSC-sertifikaatilla pystymme takaamaan sen, että ne ovat sitä jatkossakin. Myös seuraaville polville!