Parhaat vinkit ja helpot silliherkut kevään juhliin

Kevään juhliin valmistautuminen vaatii aina oman aikansa. Työtä helpottaa, kun valmistelut aloittaa sopivasti ennakkoon ja juhlaruokiin sekä tarjoilujen määriin löytää sopivat vinkit. Kasasimme yhteen parhaat niksit onnistuneiden juhlien järjestämiseen, niin että tarjoilujen tähtenä toimii silli. Sillistä voit valmistaa niin helpot alkupalat kuin juhlavammat cocktail-palatkin. Toisaalta sillistä syntyvät kätevästi myös tuhdit laatikot isommalle porukalle lämpimäksi ruuaksi tai juhlavat leipäkakut kruunaamaan tarjoilut. Ja muistathan, että vegaanista ruokavaliota noudattaville vieraille sillin voi useasti korvata resepteissämme oliivilla.

kakku

Juhlien ruokatarjoilu kannattaa miettiä suhteutettuna juhlien pituuteen. Jos vieraat saapuvat vain nopealle parin tunnin visiitille voivat pelkät cocktail-palat tai kakkukahvit olla riittävä ratkaisu. Jos sen sijaan juhlissa on tarkoitus viihtyä kokonainen iltapäivä voi lämmin ruoka olla jo paikallaan kahvitarjoilujen lisäksi. Ajoissa alkavat ja pitkälle iltaan kestävät riennot kannattaa aloittaa alkupaloilla ja päättää pieneen iltapalaan lämpimän ruuan ja kahvien lisäksi.

Isojen juhlien valmistelut saattavat olla raskaita, joten mahdollisimman paljon kannattaa tehdä etukäteen. Erilaisia piirakoita on helppo tehdä useita päiviä ennakkoon ja pakastaa valmiiksi. Kannattaa kokeilla esimerkiksi tämä helppo silli-juustopiirakka. Myös sillikakun voit valmistella edeltävänä päivänä ja koristella juuri ennen tarjoilua.

Isommat laatikkoruuat on helppo koota uunivalmiiksi jo edeltävänä päivänä ja kypsentää vasta juhlapäivänä. Näin vahdittavaksi jää vain uunin ajastin. Helppoja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lohilaatikko sillillätomaattinen sillikiusaus tai sillilasagne. Laatikkoruokien kanssa maistuu lisukkeena raikas vihersalaatti.

Erilaiset sillistä valmistetut tahnat, mousset ja levitteet säilyvät hyvin yön yli jääkaapissa. Jos aiot tarjota jonkin täytteen leivällä kannattaa täytteen asettaminen jättää mahdollisimman viime tinkaan, jottei leipä pääse vettymään. Kokeile vaikkapa sitruunalevitettä sillillämatjestartaria omenalla tai silli-paprikabruschettoja.

Jos tarjoilut perustuvat cocktailpaloihin kannattaa huomoida niiden vaatima aika. Osa cocktail-paloista vaatii enemmän työtä, kun taas toiset syntyvät helpommin. Vieraiden määrästä ja omista aikatauiluista riippuen voit tehdä vaikkapa 2-3 helpompaa cocktail-palaa ja yhden vaativamman. Reilummin aikaa vaativat cocktail-palat kuten sillillä maustetut gougères-tuulihatut tai sillikroketit & tapenadella saavat varmasti ansaitsemansa huomion ja jos vieraita ei ole tulossa kovin monta, puolustavat ne paikkaansa. Isompiin juhliin taas kannattaa valita helpompia tarjottavia, kuten ennakkoon valmistettavat sillitäytteiset kananmunatsilli-fenkolipannarit, joita syntyy helposti isompi määrä ja taikinan voit tehdä reilusti ennakkoon, tai  helpot sillipiilot ruisnapeilla.

Sopiva määrä ruokaa takaa onnistuneet juhlat

Kun alat rakentaa juhlapöydän tarjontaa, kannattaa muistaa, että usein tarjolle asetetaan huomattavasti enemmän sortteja kuin normaalissa ruokapöydässä. Varsinkin lämpimän ruuan kanssa määriä kannattaa miettiä.  Laatikkoruokia kannattaa tehdä noin 350-400g per ruokailija ja erilaisia salaatteja ja alkuruokia riittää vain 50-100g per ruokailija. Jos pääruuaksi on lihaa tai kalaa, on annoskoko noin 150 grammaa jolloin lisukkeita tarvitaan noin 200 grammaa.

Voit miettiä kuinka paljon valmistaisit ruokaa normaalisti neljän hengen perheelle, kerro sitten määrä vastaamaan vieraiden määrää ja viilaa päältä pois viidesosa. Tosin varmanpäälle pelaamisessakaan ei ole ruuan määrän suhteen mitään hävettävää. Ja jos tuntuu, että ruokaa saattaa valmistua reilusti, voit varata kaupasta mukaan muutamia muovirasioita, joihin ylimääräistä sapuskaa voi jakaa viimeisenä poistuville sukulaisille kotiinvietäväksi.

Cocktail-paloja tarjotaan yleensä koosta riippuen 1-2 per ruokailija. Vaikka määrä saattaa tuntua pieneltä on hyvä muistaa, että cocktail-palojen tarkoituksena on tarjota vieraille useita erilaisia ruokalajeja pieninä suupaloina, eikä täyttää vatsaa yhdellä tai kahdella palalla. Cocktail-palojen paino on yleensä 50 gramman tienoilla. Jotta vieraille ei kuitenkaan jää kurniva nälkä tarjoilujen jälkeen, kannattaa tarjottavia miettiä 3-5 erilaista, riippuen siitä, onko vieraat tarkoitus ruokkia kunnolla vai tarjota pientä välipalaa.

Sillin kanssa kannattaa tarjota kevyitä oluita tai raikkaita valkoviinejä

Kun mietit juomavaihtoehtoja juhlapöytään, ovat kalan kanssa omiaan ennen kaikkea hedelmäiset ja raikkaat valkoviinit, joissa on hieman jäännössokeria. Esimerkiksi puolikuiva riesling on varma valinta. Toisaalta, varsinkin sillin kanssa, myös lager- ja pils-tyyliset oluet puolustavat erityisen hyvin paikkaansa. Yleisesti ottaen jo juhlapöydässä tarjoiltava ruokalajien määrä sanelee peruslinjan juomiin. Kevyemmät viinit ja oluet sopivat useampien ruokien kanssa kuin voimakkaamman makuiset juomat, siksi juhlapöytien tarjoiluissa kannattaa noudattaa maltillisempaa linjaa.

Juhlien tunnelmasta ja juhlittavasta riippuen juoman määrät saattavat vaihdella. Alkumaljaksi kannattaa varata 12 cl kuohuvaa tai kevyempi 2cl alkoholia sisältävä cocktail vierasta kohden, ruuan kanssa kaksi annosta olutta tai viiniä ja kahvin kera 4 cl konjakkia tai likööriä vierasta kohti.

Tietysti tarjolle kannattaa varata reilusti myös alkoholittomia vaihtoehtoja! Jos haluat valikoimaan perinteisten vissyjen ja limonadien lisäksi jotain uutta, ovat erilaiset makuvedet, tuorepuristetut mehut ja jääteet oivallisia vaihtoehtoja. Mausteiksi voit kokeilla esimerkiksi raikasta minttua tai pirtsakkaa inkivääriä. Myös boolista on helppo valmistaa sekä alkoholillinen että alkoholiton versio, jolloin autollakin saapuneet vieraat pääsevät mukaan maistiaisiin.

Juhlapöydän teema voi tehdä lähtemättömän vaikutuksen

Kun juhlapöydälle valitsee selkeän teeman, on sen rakentaminen alusta asti helpompaa.  Teemoja on helppo lähteä miettimään vaikkapa juhlittavan harrastusten kautta, tai sitten valita jokin perinteisempi aihe kuten grillaus tai kesän avaus.

Toki teeman voi kehittää myös puhtaasti ruuan ympärille. Entä jos tarjoaisit vieraillesi vain kalaruokia? Silliä, siikaa, lohta ja haukea graavattuna, savustettuna, pyöryköinä, levitteinä ja cocktail-paloina. Jos aika riittää, itse savustettu tai graavattu kala herättää varmasti keskustelua valmiina ostettua tarjottavaa enemmän. Kalojen seuraksi kannattaa valita raikkaita ja kevyitä salaatteja. Voit hakea inspiraatiota esimerkiksi tästä kesäisestä sillilautasesta.

Varsinkin sillin kanssa kylkeen kannattaa valita toki myös tummaa leipää, esimerkiksi saaristolaislimppua ja tietenkin uusia perunoita. Myös voimakkaat juustot toimivat erityisesti sillin kanssa sellaisenaan tarjoiltuna.

Jos haluat viedä juhlapöydän teeman vielä pidemmälle, valitse tarjottavaksi sushia. Kun sushirullien tekemisessä pääsee vauhtiin syntyy niitä helposti isommallekin porukalle. Tarkista resepti sushirullille wasabisillillä ja valmista rullat aiemmin päivällä ennen vieraiden saapumista. Sushirullat kannattaa ottaa pöydälle lämpenemään 30 minuuttia ennen tarjoilua, sillä niiden maku ei pääse oikeuksiinsa jääkaappikylmänä. Sushin kanssa tarjolle tietysti wasabia, pikkelöityä gari-inkivääriä ja wakame-salaattia. Teemalliset buffet-pöydät jäävät varmasti vieraiden mieleen ja järjestettyjen juhlien tarjoilut muistetaaan vielä pitkään!